Plasebo etkisi,beyninizin size oynadığı oyunlardan biridir diyebiliriz. Bir kişinin hiç bir rahatsızlığı, hastalığı olmadığı halde kendini hastaymış gibi hissetmesine neden olan psikolojik bir rahatsızlıktır. 14.yy’da ilk olarak ortaya çıkan hastalık, cenaze törenlerinde aile fertleri yanı sıra ya da onların yerine yas tutmak ve ağlamak için para alan bu kişilere verilen isimdi plasebo. Sözcük 1785 yılında Tıp Sözlüğünde George Motherby tarafından yazılmış olup 1801 yılında ise John Haygarty tarafınsan test edilmiştir.
150 Yıl Boyunca Plasebo Etkisi
1950 yılına kadar plasebo etkisi nedir diye pek üstünde duran olmamış. Fakat Henry Beecher tarafından yayınlanan makale sonrasında ciddiye alınmaya başlanmıştır. “Kuvvetli Plasebo” adlı makale, çalışmanın sonucuna göre tedavinin ortalama %35 civarında plasebo etkisinden kaynaklı olduğu görülmüş.
Plasebo Etkisi Farklılıkları
Tabi ki elde edilen sonuçlar beklendiği gibi olmamış %15 ile %75 arasında farklılıklar görülmüştür. Plasebo etkisinde olan hastalar gözlemlendiğinde farklı değişkenlere bağlı olduğu ortaya çıkmıştır. Yani doktorların aşırı ilgi ve alakaları bu hastalarda etkinin daha hızlı bir şekilde yayılmasını sağlıyor.
Plasebo Etkisi Nedir?
Plasebo etkisi ile ilgili hastalık dışında örnek vermek gerekirse daha önceden uygulanmış bir deneyi sizlere aktaralım; öğretmenlerden biri A sınıfına girerek bu sınıfın zeki ve ortalaması en yüksek öğrencilerden oluştuğunu söylemiş ve sene sonunda sahiden A sınıfı okulun en başarılı sınıfı haline gelmiştir. A sınıfı kura ile oluşturulmuştur ve söylediği gibi zeki ve ortalaması en yüksek öğrenciler yoktur. İşin aslı, öğretmenin bu onlara bu şekildeki bakış açısından dolayı, sınıftaki öğrenciler kendilerini zeki ve çalışkan olarak benimsemiş ve buna göre davranmışlardır. Aynı zamanda, bu durum okulda yayıldığından dolayı o sınıfın derslerine giren diğer öğretmenler ders konularını bu öğrencilere daha özenli anlatmış ve not verirken daha iyimser davranmışlardır. Tabi öğrencilerin bu durumdan hiç haberi olmamıştır. Plasebo etkisi nasıl iyileştirir? Sorusunun en net cevabıdır bu deney.
Her Şey Beyinde Bitiyor!
Plasebo etkisi olan hastalar, olmayan ağrılar ve sancılar yaşar. Bunun için doktorlar onlara sahte ilaçlar yani herhangi bir iyi ya da kötü etkisi olmayan vitaminler verir ve hasta bunları kullanarak iyileştiğini zanneder. Yalnızca hasta olmayanlar değil gerçek bir hastalığı olup bu etki sayesinde iyileşme gösterenlerde olmuştur. Kayıtlara bakıldığında plasebo etkisinde olan kötü huylu kanser hastalarında %60 iyileşme, depresyon vakalarında %50, migreni olanlarda %40 ve kronik yorgunluk sendromlarında %20 civarında iyileşmeler görülmüştür.