Teraryumların Bakımı Ve Sulanması

Teraryumların Bakımı Ve Sulanması

325

Teraryum bir çeşit kavanoz içinde yetişen bitkilere verilen addır. Günümüzde her çiçekçide, hatta her evin köşesinde bulunan teraryumların bakımı oldukça kolaydır. Bu çiçekler ilk 1830’lu yıllarda ortaya çıkmıştır. İngiliz Botanist Nathaniel Bagshaw Ward bu çiçeklerin mimarı olarak bilinmektedir. Londra’nın bunaltıcı havası bitkilere de nüfus ederek yetişmesine engel olmaktadır. Ünlü botanist yetişmeyen bu bitkilerin can bulması için böyle bir yöntem ortaya koymuştur. Günümüzde hazırlanan teraryumlar iki çeşittir. Açık olan teraryumlar normal bir fanus içerisinde kapağı açık şekilde dekore edilenlerdir. Kapalı teraryumlar ise yine cam fanus içinde ama üzerinde kapak veya streç filmle kapatılmış şekildedir. Açık ve kapalı teraryumların bakımı ve sulamasına bu bitkilerin uzun yaşaması için dikkat edilmelidir.

Teraryumların Uzun Ömürlü Olması İçin

Dekor objesi olarak görülen teraryumlar aslında normal canlı bitkilerdir. Teraryumların bakımı ve sulaması dikkat ve özen isteyen bir iştir. Teraryumlarda en başta ışık oldukça önemlidir. Cam fanus içinde bulunan bitkiler direk güneş ışığına maruz kaldığı taktirde kuruma başlayacaktır. Gölgeli veya filtreli ortamlarda muhafaza edilmelidir. Işığın geldiği taraf ara ara döndürüldüğünde fanus içindeki bitkilerin eşit şekilde büyümesi sağlanacaktır. Bu bitkilerin havalandırılması, özellikle kapalı sistem teraryumlarda dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Isısı normal ortamlarda ara ara kapağı açılarak havalandırma işlemi yapılmaktadır. Havalandırma ile fanus içindeki nem miktarı dengeleneceği gibi, gaz döngüsü de değişecektir.

Teraryumların Sulanması

Teraryumların nem oranlarına dikkat edilmelidir. Teraryumların bakımı ve sulaması bitkilerin hayatta kalmaları açısından oldukça önemlidir. Sulamada dikkat edilmesi gereken en önemli husus fanus içindeki bitkinin türüdür. Fazla su ihtiyacı olan bitkiler ve su ihtiyacı az olan bitkiler farklı aralıklarla sulanmalıdır. Kapalı sistem teraryumların sulaması biraz daha farklıdır. Kapalı olmasından dolayı nem oranı sürekli yüksektir. Nem oranı yüksek olduğu için su miktarı çok az tutulmalıdır. Fanus etrafında oluşan damlacıklar nem oranının çokluğunu göstermektedir. Kapağı açıp havalandırıldığında nem oranı dengelenecektir. Teraryuma sürekli bakılması gerektiği için sulamak, havalandırmak ve güneş ışığından faydalandırmak için düzenli sistemler halinde takip edilmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.