Hayatı Sorgulayan 5 kitap
İnsanoğlu varoluşunun başlangıcından beri hayatın anlamı üzerinde kafa yormuştur. Çağlar ilerledikçe farklı yöntemlerle buna bir açıklık, anlam ve tarif bulmuştur. Din, sanat, bilim gibi birçok uğraşısının temelinde bu anlama ulaşma amacı yatmıştır. Sanatın en geniş dallarından olan olan edebiyat da haliyle bu konuda birçok eser barındırır. Bu geniş birikimden hayatı sorgulayan 5 kitap bilgilerini sizlerle paylaşmak isteriz. Tabi bu eserler yazarlarının hayata yüklediği anlamla kimi zaman bir cevap kimi zaman da okuyucuyu sorgulamaya yönlendiren birer rehber niteliğindedir. Bu 5 kitabı sizlere tanıtırken okuduklarınızı tekrar hatırınıza getirmek, okumadıklarınızı okumanız için teşvik etmiş olmayı umuyoruz.
Hayatı Sorgulayan 5 Kitap Hangileridir?
Günümüzde hayatı sorgulayan bu 5 kitap her yaştan her kitleye hitab edecek, okuyan herkese bir sorgulama ihtiyacı hissettirecek eserler olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlık tarihinin yetiştirmiş olduğu eşsiz yazarların sadece kendi deneyimleriyle yetinmeyip onlardan önce yaşamış olanların tecrübelerinden süzdüğü bilgi birikimle bizlere sunduğu birer penceredir.
- Martin Eden – Jack London
- Suç ve Ceza – Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
- Dönüşüm – Franz Kafka
- Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
- 1984 – George Orwell
Hayatı Sorgulayan 5 Kitabın konuları nelerdir?
İnsan hayatı toplum ve toplumun etkisiyle oluşan ahlak, din, evlilik, cinsellik, sınıf ayrımı gibi birçok etmenle yakından ilişkilidir. Dolayısıyla insan hayatını sorgularken çevresinden başlayarak kendine ulaşan bir arayışa girer. Sizin için seçtiğimiz hayatı sorgulayan bu 5 kitap da insan hayatını bu çeşitli unsurlar üzerinden ele alıp irdelemiştir. Peki hayatı sorgulayan bu 5 kitap bunu nasıl başarmıştır? Nelerden bahsetmiştir? İşte kitaplarımızın konuları:
Martin Eden: Basit bir denizci olan Martin Eden üst sınıftan bir aileyle tanışması sonrası sınıf ayrımını yerle bir edecek bir serüvene başlamasını konu eden yarı otobiyografik sayılabilecek bir eser. Genç Martin bu yolculukta hedefine yaklaştıkça aslında hiçbir şeyin dışarıdan görüldüğü gibi olmadığı gerçeğini acı bir şekilde fark edecektir.
Suç ve Ceza: Dostoyevski duyguları insanın kemiklerine kadar hissettiren anlatımıyla eserine fakir bir hukuk öğrencisi olan Raskolnikov’un tefeci bir kadını ve kardeşini öldürmesiyle başlar. Dünyayı değiştirecek tüm büyük fikirlerin fedakarlığa ihtiyaç duyduğu gibi bu zeki gencin ideolojik yaşantısının başlaması için bunlar gözden çıkarılabilecek hayatlar olmalıydı. Öyle olması gerekiyordu…
Dönüşüm: Gregor Samsa toplumun basitleştirdiği, sorgulamayan, merak etmeyen, dişlinin çarkları arasında yontulmuş bir insandı. Ancak bir sabah uyandığında artık bir insan olmadığını fark etti. Değersiz bir böceğe dönüşmüştü.