Et Kavurma Nasıl Yapılır?

Et Kavurma yapımı ile ilgili pratik bilgiler

1.329

Kurban Bayramını yaşadığımız bugünlerde evlerimize girecek olan etleri farklı şekillerde saklamak için hazırlıklar yapılmaktadır. Bunlar içerisinde en lezzetli saklama yöntemlerinden biri de eti kavurarak saklamaktır. Et kavurma için farklı hayvanların etlerini kavurarak saklamak için farklı yollar denemiştir. Atalarımız kavurma yönteminin yanında eti tuzlayarak ve kurutarak da saklamışlardır. Bütün bu yöntemler içerisinde en lezzetli yöntem olarak kabul edebileceğimiz kavurma için günümüzün yeniliklerinden biri olan düdüklü tencere kullanılmaktadır. Bu tencere ile yapılan kavurma hem çok yumuşak hem de lezzetli olmaktadır. Etin tüm suyu ve yağı içinde kalarak piştiği için oldukça lezzetli bir et yemeği ortaya çıkmaktadır. Düdüklü tencere yerine normal tencere kullanmayı isteyenler ise biraz daha uzun süre pişirerek aynı yumuşaklıkta bir et kavurma elde edebilirler. Normal tencerede yapılacak kavurmanın tarifine bakalım.

Saklamak için et kavurma malzemeleri:

  • Et
  • İç yağı veya kuyruk yağı
  • Tuz

Et kavurma yapılışı

Öncelikle etler kuşbaşı doğranır. Bu etler bir tencerede kısık ateşte suyunu bırakan kadar kavrulur. Suyunu bıraktığında altı açılır ve etler suyunu iyice çeker. Diğer taraftan yine imce ince doğranmış yağlar başka bir tencerede eritilir ve süzgeçten geçirilir. Eritilen yağlar kavrulan kuşbaşı etlerin üzerine eklenir karıştırılarak kavrulmaya devam edilir. Yağ ile kavrulurken içine tuzu konur. Tuz kavurmanın daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır. 20 dakika kadar karıştırılan et kavurma hazır hale gelmiştir. Bu biraz soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra saklama kabına eti bastırarak iyice doldurun ve içinde hava kalmayacak şekilde kapağını kapatınız. Bu hali ile buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.

Et Kavurma Tarifleri

Hazırladığınız et kavurma yemeklerde birçok tarifte kullanılabileceği gibi kahvaltıda da yenilebilir. Et kavurmayı soğan, sarımsak, yeşilbiberi domates ile soteleyerek oldukça lezzetli bir yemek yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle doğanı, sarımsağı ince ince doğrayıp çok az tereyağında kavurmaya başlayın. Üzerine yeşilbiberi ve domatesi ekleyip sebzelerin pişmesi için biraz daha kavurarak pişirin. Sebzelersin çok ezilmemesine özen gösterin. Daha sonra bunların üzerine kırmızıbiber, karabiber, kekik eklenir. Tuzu bu sırada koymayınız. Sotelenen sebzelerin üzerine kavurmadan istediğiniz kadar koyunuz ve biraz da bu haliyle kavurunuz. Tuzunu kontrol ettikten sonra et kavurma için tuz eklemesi yapabilirsiniz. Etin kendi yağı da bulunduğu için çok fazla yağa gerek yoktur.

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.