Basit Suşi Yapımı

Basit Suşi Yapımı

286

Suşi, Uzakdoğu mutfağının en lezzetli yemeklerinden bir tanesidir. Basit suşi yapımı konusunda pek çok tarif bulunmaktadır. Sirkeli ve haşlanmış pirinçlerin,bazı baharat ve soslarla tatlandırılıp, balığın veya deniz ürünlerinin üstüne yada içine konularak yapılan japonlara özgü bir çeşittir. Waribashi denilen çubuklarla yenilir. Bir çok çeşidi vardır. Suşi çiğbalık değildir.İçinde pişmiş olan bir çok malzeme vardır. Taze olması en büyük önceliktir.Yapıldıktan sonra bir kaç saat içerisinde tüketilmesi gerekir.Japon mutfağında her suşinin içindeki balıklar farklı bıçaklarla kesilir. Felsefelerine göre,  bu işi genellikle erkeklerin yapması ise kadınlara nazaran avuç içlerinin daha soğuk olmasıdır. Bunun nedeni ise pirinçlerin ele yapışmamasından dolayıdır. Tamamen sağlıklı ve omega içeren bir besindir.

SUŞİ NASIL YAPILIR

Basit suşi yapımı, işin tekniğini ve yapım aşamalarını bildikten sonra aslında kolaydır. Her yerde bulabileceğiniz malzemelerle dışarıya çıkmadan da evinizde yapabilirsiniz.

Malzemeler;

  • 1 adet suşi yaprağı (nori)
  • 1 adet suşi pilavı
  • 1 dilim somon balığı
  • ince dilim salatalık
  • bir tutam somon
  • 1 tatlı kaşığı vasabi

Suşi yapımı

Öncelikle suşi pilavını yapmak için pirinçleri yıkayıp haşlayın. Daha sonra bir kaba boşaltarak soğumasını bekleyin. Servis tabağının içine nori yi parlak kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. İçine pilavı koyun. Başka koymak istediğiniz malzemeleri ekleyin. Sonra rulo şeklinde sarın ve 6 eşit parça olcak şekilde kesin. Daha sonra yanında acı sos ve soya sosuyla birlikte servis edin. Malzemeler isteğinize  göre değişiklik gösterebilir. Damak zevkinize göre ekleyip çıkartabilirsiniz. Basit suşi yapımı sırasında mutlaka püf noktalarına dikkat etmelisiniz. İçindeki malzemeleri veya balığı haşlama süresi gelişigüzel yapılırsa, istenilen kıvam tutmayabilir.

SUŞİ ÇEŞİTLERİ

Dünyada bilinen 4 temel çeşidi vardır. Bunlar;

  • NAGİRİ : el işe sıkıştırılarak ve pirincin üzerine deniz üzerine konularak yapılır.
  • MAKİ : pirinçlerin ve deniz ürünlerinin yosuna sarılarak yapılma şeklidir.
  • URAMAKİ : yosunların ve pirincin birlikte sarılıp deniz ürünlerinin üstüne koyulma şeklidir. En çok tercih edilen çeşit budur.
  • SASHİMİ : içinde pirinç olmadan dilim şeklinde servis edilir.

İçindeki pişmiş pilav ve deniz mahsulleri insanların içini rahatlatıyor. Çünkü herkesin ilk başta ” çiğ balık yenir mi ” tavrına karşılık günden güne yayıldıkça en sevilenler arasına giren suşi, çoğu insanın ağız tadına uymasa da oldukça lezzetli ve hafiftir. Bilinenin aksine Japon çubuklarıyla yenilmesi de mecburi değildir. Elinizle de yiyebilir, dilerseniz restoranlarda çatal ve bıçak da isteyebilirsiniz. Basit suşi yapımı tariflerini denemenizi tavsiye ediyorum.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.