Sizde Evde Hem Sağlıklı Hem de Lezzetli Tarhana Yapabilirsiniz

İşte evde tarhana yapımı sürecinin aşamaları:

Sizde Evde Hem Sağlıklı Hem de Lezzetli Tarhana Yapabilirsiniz

Siz de evde tarhana yapımı konusuna dair açıklamalarımızı okuduktan sonra kendi tarhananızı kendiniz yapabilirsiniz! Tarhana, kış aylarında sofralarımızın vazgeçilmezi olup Anadolu kültürünün yemek konusundaki zenginliklerinin göstergesidir. Bu kültürü zenginleştiren tarhana çorbası, hastalıklara karşı deva nitelikleri taşıyıp, içerisindeki vitamin zenginliği ile de bizler için şifa kaynağı olmuştur. Anadolu’nun her yöresinde farklı farklı yapılış şekilleri bulunmasına rağmen özellikle de kurutulması itibariyle uzun zaman saklanması annelerimiz için bu çorbayı vazgeçilmez kılmaktadır. Kurutulma yöntemi ile bir sonraki mevsimlere kadar muhafaza edilmesi de, tarhana çorbasının en büyük avantajlarından biri olmuştur.

Evde Tarhana İçin Gerekli Olan Malzemeler

Bahsettiğimiz gibi bolca vitamin içeren birçok besinin bir araya gelmesiyle ve baharat kullanım çeşitliliğinin yörelere göre farklılık göstermesi nedeniyle zor görünmektedir.

Malzeme Listesi

  • 1 kg soğan
  • 1 kg acı kırmızıbiber
  • 1 kg domates
  • 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • 1’er demet dereotu, nane ve maydanoz
  • 1 kg yoğurt
  • Yaklaşık 10 gr kadar yaş maya
  • 8 kg un
  • 4 diş sarımsak
  • Damak zevkinize göre kullanabileceğiniz baharatlar

Evde Tarhana Yapılışı

Günümüzde pek çok ev hanımı evde tarhana yapımı konusunda uzmanlaşmış durumdadır. Bu esasında oldukça geleneksel bir durumdur. Anadolu insanı için tarhana vazgeçilmez lezzet olduğu için; daha çok uzun seneler tarhana kültürü devam edeceğe benziyor. İşte evde tarhana yapımı sürecinin aşamaları:

İlk olarak yapmamız gereken domateslerin kabuklarını soyuyoruz. Az miktarda acı biberimizi su da kaynattıktan sonra robottan geçiriyoruz. Robottan geçirme işlemini soğan için de yapıyoruz ve pişiriyoruz. Ardından sarımsağı ezip pişirdiğimiz soğanın üzerine ilave ediyoruz. Kabuklarını soyduğumuz domatesleri, nane, maydanoz ve dereotunu da robottan geçirip bir tencerede kısa bir süre pişiriyoruz.

Pişirme işleminin ardından 1kg yoğurdu ilave ediyoruz ve hamur kıvamlı bir hal alıncaya kadar un ekliyoruz. Bu işlemlerin sonrasında hamur kıvamına ulaştığımızda üstünü bir bez ile örtüp oda sıcaklığında, mayalanması için bekleyeceğiz. Bu işlem 2 gün kadar sürmektedir. Maya tuttuktan sonra parçalar halinde kurumaya bırakıyoruz. Kıvamına ulaşınca parçaları robottan geçirerek un haline getiriyoruz. Bu işlemlerden sonra nemini alması için birkaç gün gölgede muhafaza ediyoruz. Tamamen kuruyan tarhana artık sofralarımızı süslemek için hazır. Evde tarhana yapımı işte bu kadar kolay ve iştah açıcı.

domateskıştarhanayoğurt
Comments (0)
Add Comment