Saç Yağlanması Neden Meydana Gelir?

Saç Yağlanması Neden Meydana Gelir? Merak ediyorsanız hepsi bu yazıda

İnsanların saçlarında beli miktarda yağ bulunmaktadır. Bu yağın bulunması sağlıklı bir durumdur. Fakat yağ oranı arttıkça bu artık normal bir durum olmaktan çıkıp insanlara zarar veren ve insanları rahatsız eden bir durum haline gelmeye başlamıştır. Saç yağlanması ve bu yağların nasıl oluştuğu ile ilgili değişik görüşler bulunmaktadır.

Saç Yağlanmasına Neden Olan Yağ Üreticiler

Saç köklerinde her kökte bir adet olmak üzere folikül denilen yağ bezleri bulunmaktadır. Bu yağ bezleri cildin hemen altında yer almaktadır. Folikül sebum denilen ve doğal bir yağ üretici durumunda olan yağ bezleri insan cildinin bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bu yağ bezleri cildin su kaybını engelleyerek nemli kalmasını sağlamaktadır. Bu özelliği ile yağ bezleri cilt için oldukça yaralıdır denilebilmektedir. Cildin yumuşaklığı ve esnek olması bu yağ bezlerine bağlıdır. İşte bu yağ bezleri yağ üretme işini yaparken bir şekilde yapılarında ve çalışma sistemlerinde bir değişiklik meydana gelirse bu durumda aşırı yağ üretme söz konusu olabilmektedir. Bu durumda da kafa dersinde bu yağ bezleri bulunan kişinin saçlarında aşırı saç yağlanması meydana gelmektedir. Aşırı üretilen sebum saçlarda kötü görüntü ve cilt üzerinde değişik hastalıkların oluşmasına sebep olmaktadır.  Derideki yağlanmanın artmasının veya azalmasının pek çok sebebi bulunmaktadır. Ortaya çıkan sorunun giderilebilmesi için öncelikle bu sorunun oluşma sebebi bilinmelidir.

Saç yağlanması Konusunda Saç Tiplerinin Önemi

Saç yağlanması sorununun çözümünden önce yapılması gereken en önemli durum saçların ne tip bir saç olduğunun belirlenmesi ve bu saç tipinin özelliklerinin bilinmesidir. Saç tipine göre saçın aşırı yağlı olup olmadığına karar verilebilmektedir. Temel olarak saç tipleri dörde ayrılmaktadır. Bunlar:

Düz saç tipi :  Bu tip saçlarda dalgalar ve bukleler olmaması yağlanmayı azaltmaktadır. Çünkü sebum denilen yağ bezlerinin yakınında çok fazla saç kütlesi bulunmamaktadır. Bu da yağ bezlerinden çıkan yağın saçların uç kısmına kadar ulaşmasını sağlar ve bu da yağlı görünümü engeller.

İnce saçlar: Bu saç tipinde kafa derisi yüzeyinde bulunan saç miktarı az olduğu için olduğundan daha fazla yağlı görünüm söz konusu olmaktadır. Ama aslında sebumlar aynı miktarda yağ üretmektedir.

Kalın saçlar: Kafa derisi üzerinde bulunan saç teli sayısının fazla olması demek saç kökünün çok olması ve yağ bezlerinin çok olması anlamına gelmektedir. Bütün bu özellikler saçın çok daha fazla yağa maruz kalmasını sağlamaktadır.

Kıvırcık saçlar:Kıvırcık saç tellerinde bulunan bukleler dönerek ilerlediği için saçın kökünden çıkan sebum saçın uç kısımlarına ilerlemekte sıkıntı yaşar. Bu durumda yağlı kafa derisi ve kökleri oluşurken saçın uç kısımları olabildiğince kuru ve kırık bir şekle bürünür.

Saç yağlanması üzerinde saç tiplerinin etkisinden sonra bu yağlanmaya sebep olan diğer durumlara bakmak gerekmektedir. Saçın yağlanmaması için özel bakım yapıldığında bile hala yağlı saça sahip olunuyorsa bu durumda saçın yağlanmasına sebep olan özel durumları incelemek yerinde olacaktır.

 

 

 

bakımsaçSaç bakımısaç yağlanmasıSaç Yağlanması Neden Meydana Gelir?
Comments (0)
Add Comment