Saç Yağlanması Nasıl Geçer?
Saç yağlanmasına çözüm bulabilmek için öncelikle saçın yağlanmasına sebep olan sorunları bulmak ve bu sıkıntıları gidermek gerekmektedir. Bu noktada saç yağlanması nasıl geçer sorusu akıllara gelmektedir. Saçlarda yağlanmanın vücuttaki sebepleri çözülmeden saçtaki yağlanmanın giderilmesi ancak kısa süreli olarak gerçekleşebilmektedir. Şampuan ve değişik maskelerle yağlanma giderilse de kısa süre sonra bu yağlanma tekrar edecektir. Yağlanmaya karşı neler yapılabilir, hangi ürünler yağlanmaya iyi gelir bütün bunları saçımızla ilgili başvuracağımız bir uzmandan almamız uygun olacaktır. Kulaktan dolma bilgiler çok kalıcı çözüm olmayabilir ve bir taraftan saçın yağ sorunu çözülmeye çalışılırken diğer taraftan da saça başka zararlar verilebilmektedir.
Saçın yağlanması insan için bir hastalık olarak kabul edilmeyebilir fakat insan psikolojisini çok fazla etkilemesi açısından önemsenmesi ve bir an önce çözüm bulunması gereken bir rahatsızlıktır. Sürekli yağlı saçla dolaşmak insan için oldukça sıkıntılı bir durumdur. Başkalarının verdiği önemin iki katını verip ama yine de yağlı saçlarla dolaşmak insan için psikolojiyi bozan bir durum olarak kabul edilebilir. Saç yağlanmasının giderilmesi çok da zor değildir. Saç yağlanması nasıl geçer sorusu kapsamında yapılması gereken en önemli şey saçta yağlanmaya sebep olan fizyolojik sorunu bulup öncelikle bu sorunu halletmek gerekmektedir. Saçın yağlanmasının sebepleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
Şampuan kalıntıları
Saçların temizliği için kullanılan normal şampuanlar saçlarda kalıntı bırakabileceği için saçın yağlanma sebepleri arasında yer alabilmektedir. Bu sebeple saçı çabuk yağlanan biri günlük hayatta kullanılan şampuanlar yerine bitkisel olarak hazırlanmış olan ve saçtan kolay temizlenebilen şampuanlar tercih edilebilir. Bu konuda yine kendi başımıza değil yağlanma sorunu için başvurduğumuz uzman kişinin tavsiyesine uyulmalıdır.
Deri altındaki yağ bezleri
Birçok insanın yaşadığı sorun olan saç yağlanması saç ile ilgili değildir. Esasında saç yağlanması nasıl geçer sorusuna yanıt vermek için; sorunun temel sebebine ulaşmak gerekli olmaktadır. Sorunun sebebi saç derisi ve deri altında bulunan yağ bezleri ile ilgilidir. Yağ bezleri insan vücudunda her yerde bulunmakla birlikte özellikle kıl bulunan bölgelerde çok daha yoğun olarak bulunmaktadır.
Kıl köklerinde her kıl kökünde bir adet olmak üzere yağ bezi bulunmaktadır. Bu yağ bezlerinin görevi cildin nemlenmesini ve yumuşak kalmasını sağlamaktır. Normalde yağ bezlerinin vücut için oldukça yararlı olduğu söylenebilir. Fakat yağ bezleri farklı sorunlarla bir araya geldiğinde ciltte yağlanmaya sebep olmaktadır. Saçlarda meydana gelen yağlanma ve farklı cilt sorunları sırasında saç dökülmesi meydana gelmektedir. Saç dökülmesi yaşansa bile saç köklerinde yer alan yağ bezleri durmaktadır ve görevini yerine getirmektedir. Bu durumda saçın dökülmesinin de yağlanma üzerinde etkili olduğu unutulmamalı ve bunun da tedavisi yapılmalıdır. Böylece saç yağlanması nasıl geçer sorusu kapsamında kıl köklerinin iyice temizlenmesiyle diye yanı verilebilmektedir.
Saçta mantar oluşumu
Saçta mantar oluşumu da yağlanmaya sebep olana durumlardan biridir. Saçta kaşıntı, kepek gibi sorunlar ile başlayan mantar problemi saçın dökülmesine ve yağlanmasına sebep olmaktadır. Saçtaki mantar sorunu halledilmezse yağlanmaya çözüm bulmak mümkün değildir. Malessezia Furfur denilen hastalık da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde meydana gelen bir cilt sorunudur. Bir çeşit mantar olan bu hastalık da saç derisinde yağlanmaya sebep olmaktadır. Bu durumun çözümü için uzman biri tarafından Malessezia Furfur hastalığı için hazırlanmış olan özel mantar öldürücü şampuanlardan veya yine özel içeriği bulunan bitkisel şampuanlarla bu hastalığın giderilmesi sağlanarak saçtaki yağlanma sorunu da çözülmüş olacaktır. Saçta mantar oluşumunu engellemek saç yağlanması nasıl geçer sorusuna yanıt niteliğindedir.
Saç mantarının tedavisi
Saçlardaki mantarın tedavisinde climbazol, itrakonazol, ketokonazol ve zink prition gibimaddelerin kullanıldığı şampuanlar kullanmak yerinde olacaktır. Bu şampuanlar özel üretim olup marketlerde bulunmamaktadır. Eczanelerden rahatlıkla alınabilecek olan bu şampuanlar içinde özellikle climbazol maddesi içeren şampuanları kullanmak çok daha uygun olacaktır. Climbazol içeren şampuanlar uzun süreli kullanımlarda daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Bu şampuanlarla saçın derisi sağlıklı bir hale geleceğinden saç dökülmesi ve saçın yağlanması sorunu da giderilmiş olacaktır.
Saç yağlaması saç dökülmesine de sebep olur
Saçlardaki yağlanma saçların geçici dökülmesine sebep olmaktadır. Sağlıklı saçlarda saç kökleri rahat bir şekilde nefes alabilmektedir. Sorunlu ciltlerde saçın köklerinin üzeri yağ veya kepek gibi tabakalarla kaplandığı için saç kökü havasız kalmaktadır. Bu durum da cansız ve sağlıksız saçların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durum ilerledikçe saç kökleri yerinde dursa da saçlarda kırılmalar ve dökülmeler meydana gelecektir. Saçın dökülmesi hem yağlanmayı arttıracaktır hem de seyrek saç kötü görüntüye sebep olacaktır. Bu durumda yapılması gereken saçtaki kepek, aşırı yağlanma gibi sorunların çözümünü bulup sağlıklı saç köklerine ve sağlıklı saçlara ulaşmaktır. Saç yağlanması nasıl geçer sorusu oldukça geniş kapsamlı bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır.
Saç yağlanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar
Saç derisindeki yağ konusunda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Bunlardan biri de nasıl ki aşırı yağlanma saça zarar veriyorsa derinin aşırı kuru olması da saçlar için zararlıdır. Bu sebeple saçlardaki yağlanmanın tedavisi sırasında saçın yağdan tamamen arınmasını değil yeteri kadar arındırılmasını sağlama konusunda dikkatli olunmalıdır. Yağdan tamamen arınması demek saçın kuruması ve kırılması demektir. Ayrıca yağ saçın nemlenmesini ve daha canlı görünmesini sağlamaktadır.
Kuru ciltte canlılık olmayacağı için mat ve hareketsiz bir saç ortaya çıkacaktır. Bu durumda saçta hedef aşırı yağı önlemeye çalışmaktır tamamen yağsız bırakmak değildir. Bu sebeple saçların aslında her gün çok yoğun bir şekilde şampuanlanması yerine gerekli olduğu kadarının yapılması ve biraz da olsa saç diplerinde yağın bulunması en doğru olan seçimdir. Günümüzde saç yağlaması nasıl geçer sorusunun çözümü oldukça fazladır.
Saçlardaki yağ oranını azalmak için
Yağlı saçlardaki yağ oranını azaltmak için günlük bakım sırasında kullandığımız şampuanlardan, saç kremlerinden ve şekillendiricilerden başlamak gerekmektedir. Bu ürünlerin her birinin yağlı saçlar için hazırlanmış özel çeşitleri bulunmaktadır. Bu ürünlerin kullanılmaya başlanması ile saçtaki yağlanma belli bir oranda giderilebilmektedir. Bu arada nemlendiricili saç bakım kremi ve saç kremi kullanılıyorsa bu ürünler saçın dip kısımlarına değil de sadece uç kısımlarına sürülüp birkaç dakika bekletildikten sonra durulanırsa saçın diplerinde kalıntı oluşturmayacak ve saç daha sağlıklı olacaktır. Bu noktada saç yağlanması nasıl geçer sorusuna verilebilecek yanıtların sayısı fazla olduğu için; saçın dıştan yağlanmasına dahi çözüm bulmak şart olmaktadır. Bu saçın dıştan yağlanmasını etkileyen sebepleri ortadan kaldırmak için yapılması gerekenlerdendir. Bunun yanında asıl yapılması gereken saçın yağlanmasının biyolojik ve iç sebeplerini ortadan kaldırmak olmalıdır. Bu da saç derisinin analizi ve hormon değerlerinin incelenmesi olarak yapılmaktadır. Yapılan bu testler ve analizler sonucunda yağlanmanın iç sebepleri bulunacaktır ve bunun tedavisi için gerekli ilaçlar kullanılacaktır.
Saçın şekillendirilmesi sırasında kullanılan ısı bazlı aletler saçın zarar görmesine sebep olduğu gibi saç köklerinde yağlanmalarına sebep olmaktadır. Bu durumda da saçların ısıdan zarar görmesini engelleyen serumlar bulunmaktadır. Bu serumlar şekillendirici kullanmadan önce saça uygulanırsa saç tellerinin etrafında koruyucu kalkan oluşturup sıcaktan zarar görmesini engelleyecektir. Böylece hem saçınız istediğini gibi olacaktır hem de zarar görmeyecektir. Bu yöntemler doğal olarak saç yağlanması nasıl geçer sorusuna yanıt niteliğindedir.
Yağlı saçlar için önerilen ürünler
Yağlı saçların kısa sürede yağsız görünüme kavuşması için hazırlanmış bazı ürünler bulunmaktadır. Bu ürünlerin en çok kullanılanı kuru şampuandır. Kuru şampuan toz halinde veya sprey halinde satılmaktadır. Kuru şampuan yağlı saça uygulanıp parmak uçları ile iyice saça yedirilip sonra da bir tarak ile saçta kalan kuru şampuan taranarak arındırılır. Bu ürünler ile kısa süreli de olsa saçın yağdan arınması ve yağsız saç görünümüne kavuşması söz konusu olmaktadır. Kuru şampuan yerine kullanılan doğal bir ürün de karbonattır. Karbonat toz halinde saçın aralarına serpilir ve iyice saça yedirildikten sonra taranır. Böylece saç daha dolgun ve daha yağsız görünecektir.
Aşırı sıcak su ile banyo yapmak da saçtaki yağlanmayı arttıran önemli bir etkendir. Bu sebeple soğuk su ile duş almaya çalışmak gerekmektedir. Soğuk su yağlanmanın daha az olmasını sağlayacağı için daha uzun süre yağsız saç kullanımı mümkün olmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında yağlı saçlar nasıl geçer sorusuna yanıt verilmiş olmaktadır.