Karnabaharın başlıca faydaları nelerdir

Karnabaharın başlıca faydaları nelerdir

Ülkemizde ve dünyada tüketimi günden güne artan karnabahar, insan vücuduna sağladığı pek çok fayda sayesinde yararlı besin grupları içinde önemli bir yer tutar. Peki karnabaharın faydaları nelerdir?

Karnabaharın faydalarının başında bol miktarda C vitamini ve folik asit içermesi gelir. Bu sayede metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. Ayrıca folik asitin Alzheimer hastalığından ve bazı kanser türlerinden koruma özelliği de vardır.

Karnabahar yüksek miktarda antioksidan içerir ve bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendiren harika bir besindir. Böylece pek çok hastalığın başlamasına izin vermeden önüne geçilmesini sağlar.

Demir minerali de karnabaharda bolca bulunan minerallerden sadece bir tanesidir. Karnabahar tüketmek vücudun demir ihtiyacını karşılayarak kansızlığın önüne geçer ve buna bağlı olarak halsizlik şikayetlerini ortadan kaldırır.

İşte Karnabaharın Diğer Faydaları

Lif ve su oranının yüksek olması karnabaharı sağlıklı besinler kategorisinde yukarıya taşıyan bir diğer unsurdur. Yine karnabaharın faydaları arasında yer alan lif içeriği, insan sağlığı için hayati derecede önemlidir. Karnabaharın yüksek lif içeriği sindirim sistemi için son derece faydalıdır ve kabızlığı önler. Yüksek lif içeriği sayesinde obezite ve diyabetin de önüne geçen karnabahar, diyet listelerinde kendisine sağlam bir yer bulmaktadır.

Karnabaharın hamilelerce tüketiminin bebek gelişimine katkı sağladığı kanıtlanmıştır ve uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Karnabahar tam bir kalsiyum deposudur. Kalsiyum vücudumuzdaki kemik gelişimi ve sağlığında çok önemli bir yer tutar. Düzenli karnabahar tüketimi kemik sağlımızı korumak için atılacak harika bir adımdır. Ayrıca gelişim çağında olan çocuklarında kemik sağlığı için karnabahar tüketmeleri önerilmektedir.

Düzenli bir şekilde tüketilmesi durumunda karnabaharın faydaları çok daha iyi hissedilecektir. Aşırıya kaçmamak şartı ile kilo vermek isteyen kişilerce de tüketimi gayet uygundur. Gut hastalığı, çeşitli bağırsak hastalıkları olan veya alerjik reaksiyon gösterme ihtimali olan kişiler doktorlarına danıştıktan sonra belirlenen ölçülerde karnabahar tüketebilirler.

Karnabaharı nasıl tüketmeliyiz?

Karnabahar tüketimi genel olarak çiğ, haşlanmış, ızgarada ve fırında pişmiş veya kızartılmış olarak sınıflandırılabilir. Esasında karnabaharın faydaları ancak doğru bir tüketimle ortaya çıkmaktadır. Karnabaharın çiğ tüketimi lif oranının yüksek olması nedeni ile son derece sağlıklıdır ancak bazı şişkinlik sorunlarına neden olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Sindirim sistemleri ile ilgili sağlık sorunu yaşayan kişiler tarafından çiğ tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Haşlanmış ve ızgarada ya da fırında pişirilmiş şekilde tüketilen karnabaharın nispeten sindirimi daha kolaydır ve sağlıklı bir öğündür.

kalsiyumkarnabaharkarnabaharın faydaları
Comments (0)
Add Comment