Evde Kurutmalık Yapımı Püf Noktaları
Yaz aylarında insanların, özellikle ev hanımlarının vazgeçilmez uğraşlarından birisi, kış ayları için kurutmalık yapımıdır. Kurutmalık besinler, yaz aylarının besinleri olmakla beraber, kurutulma işleminden sonra kış aylarında da lezzetini koruyarak, sizleri bu sebze ve meyvelerden eksik bırakmamaktadırlar. Sebze ve meyvelerin birçok çeşidinde evde kurutmalık yapımı için bazı detaylar bulunmakta ve bu detaylar olanca dikkatle incelenmelidir.
Kurutmalık Yapımında Kullanılan Sebze ve Meyveler
- Patlıcan
- Kabak
- Acur
- Tatlı ve Acı Biber
- Dolma Biberi
- Elma
- Armut
- Kayısı
- Üzüm
- Dut vb
Sebzelerin Kurutulma Biçimleri
Sebzeler, sağlık açısından en ön sırada gelen besinlerdendir. Bu besinlerin dört mevsim, özellikle kış mevsiminde tüketilmesi için evde kurutmalık yapımı tekniklerini öğrenmek gerekmektedir. Kurutulması yapılacak olan sebzenin; örneğin patlıcan ve biber çeşitleri, içlerindeki tohumlarından tamamen arındırılmalı ve dış kalıbı halinde kalmalıdır. Dış kalıbı kalan besinler ise, büyük bir özenle, bir ipe iğne yardımı ile dizilip, kurutulma işlemi için hazırlanmalıdır. Hazırlanan besinler ipe dizildikten sonra, güneşe koyulur ve bu şekilde kurutulmaya terk edilmiş olur. Bir diğer yöntem ise; dış tabakası kalan sebzeler, temiz bir yere koyulur ve orada güneş yardımı ile kuruma işlemi gerçekleşir.
Meyvelerin Kurutulma Biçimleri
Sebzelerin kurutulma biçimlerine benzer olarak veya birkaç farklı yöntemle de meyveler kurutulmaktadır. Evde kurutmalık yapımı için dikkat çeken ve Malatya ili ile özdeşleşen kayısı kurusu, lezzet bakımından ilk sıralarda yer almaktadır. Kayısının kurutulma işlemi çok basit olmakta ve uğraş vermemektedir. Kayısı ortadan ikiye ayrılıp ortadaki çekirdeği çıkarıldıktan sonra, iç kısmı dışarı gelecek şekilde, temiz bir alana koyulur ve o alanın güneş alması gerekmektedir. Bu şekilde kurumaya terk edilen kayısı, leziz bir besin haline gelmektedir.