Günümüzde çocuk yetiştirmenin en zor yanlarından biri onlarla iletişim kurmak ve çocuklarla nasıl iletişim kurulacağı konusunda yazılı ve sözlü olacak şekilde en doğru bilgilere ulaşamamaktır. Ebeveynler çocukları çok iyi tanıdıklarını düşündüğü zamanlarda onların çok farklı yönlerine rastlayabiliyor. Bu durumlarda iletişim konusunda hatalar yapılabiliyor. İşte iletişimin önemi de burada ortaya çıkıyor. Çocuklarla iletişim konusu yaşa göre değişiklik göstermektedir. Çocukların duygusal gelişimleri, kendine güvenleri ve akademik gelişimleri bakımından aile ile iletişim çok büyük önem taşımaktadır. Ebeveynler çocukla iletişim konusunda her zaman hazır olmalıdır. Çocukların kendilerini dinleyen, anlayan ve sıkıntıları olduğunda yol gösteren ebeveynlere ihtiyacı olmaktadır. Çocukluğunda anne babası tarafından önemsenen ve dinlenen çocukların büyüdüğünde kendilerini çok daha iyi ifade ettikleri görülmektedir.
Çocuklarla İletişimde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklarıyla etkili iletişim kurmak isteyen anne babanın dikkat etmesi gereken hususlardan bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir.
- Çocuk konuşmuyor ve işbirliğine girmiyorsa bu durum onun kendini bir birey olarak gördüğü ve ebeveynlerin onu anlamaya çalışması anlamı çıkarılabilir. Çocuğun isteklerine karşı çıkmak yerine onun söylediklerine önem verilmeli ve mantıklı açıklamalar yapılmalıdır.
- 2 yaşındaki çocuklarda çocuklar iletişime kapalı olabilmektedir. Bu durumda anne baba çok sabırlı bir şekilde ve kısa cümleler kurarak bu yaştaki çocuklarla iletişim kurmaya çalışmalıdır.
- 3-6 yaş arası çocuklarla iletişim kurarken onun isteklerinin anlaşıldığı belli edilmeli. Onun duygularının anlaşıldığı hissi iletişime açık olmasına yardım edecektir. Bütün bunlar yapılırken biraz sabırlı olmak gerekmektedir.
- Çocuklar hangi yaşta olursa olsun sabırla dinlenilmek ister. Çocuk dinlenildiğini anlayabilsin diye sık sık onunla göz teması kurulması gerekmektedir.
- Çocuk kendini ifade etmek ister fakat bunun için anne babanın sorduğu soruların onun için uygun ve anlaşılabilir sorular olması gerekir. Uygun ve yönlendirici sorular çocuğun kendini ifade etmesini kolaylaştırmaktadır.
- Çocuklar büyükleri tarafından yargılanmaktan ve sürekli olarak hatalarının yüzlerine vurulmasından hoşlanmazlar. Onlarla konuşurken hataları sürekli söylemek iletişime kapalı olmalarına sebep olacaktır.
- Çocuk başkaları ile kıyaslanmaktan hoşlanmaz. Kendisinin bir birey olarak kabul edilmesini ve doğruları ve yanlışlarıyla kabul edilmesini isterler.
Çocuğunuzla İletişimiz Onu Tehlikelerden Koruyacaktır
Günümüzde çocuklar küçük yaşlarda sosyal ortamlarda bulunmaya başlamaktadır. Kreş, anaokulu ortamına giren çocuklar devamında eğitimi için okula giderken kendini korumasını ve dışarıda yaşadıklarını anne babasına anlatmasını bilmelidir. Bunu yapabilmesi için ebeveynle iletişiminin iyi olması gerekmektedir. Her gün uygun şekilde çocuklarla iletişim kurulması ve konuşulması onun yaşadıklarını anlatması açısından oldukça önemlidir. Böylece çocuk dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı koruma altına alınabilir.